Blog

Näthat

En sak som många råkar ut för på nätet är näthat. Det syns väldigt ofta i sociala medier och oftast är det i kommentarer till inlägg som näthatet flödar. Det blir som ett drev där människor luftar sina åsikter på väldigt otrevliga sätt. Se upp med detta, för du han göra dig skyldig till förtal eller kränkningar genom att dela inlägg som innehåller näthat även i kommentarerna.

Arga kommentarer

Du har säkert sett inlägg på Facebook eller Instagram där någon lägger upp något de förfasar sig över, delar ett inlägg över någon orättvisa eller ett brott. Inte sällan skrivs det väldigt många kommentarer från folk om vad de skulle göra om de fick tag på den skyldige, och det kan vara ganska grova saker som skrivs. Detta är näthat. Skulle du dela huvudinlägget följer dessa kommentarer med och du blir medskyldig till spridning av näthat i sociala medier.

Näthat kan också vara ren mobbing eller förtal för att trycka ner någon, och den typen av hat är vanlig när det gäller bloggar. Kränkningar, förtal och hot är en del av vardagen på internet och du ansvarar för vad som står i din egen blogg. Det är upp till dig att moderera den och ta bort kränkande eller grova kommentarer. En del kommentarer är menade för att göra dig ledsen, andra för att göra dig rädd, men de har oftast en sak gemensamt, en liten person i andra änden som inte vet något bättre och mer konstruktivt sätt att uttrycka sig och sin åsikt.

Hur åsikten uttrycks är viktigt för om det ska klassas som förtal eller kränkning eller inte. Generellt sett kan man säga att du får tycka att någon är en *valfritt nedsättande ord* och skriva att “jag tycker att du är…”. Du får däremot inte skriva att “du är…”. Sedan kan lämpligheten i att kalla någon för nedsättande ord alltid diskuteras. Det finns bättre sätt att uttrycka sig, eller som så många andra, scrolla vidare och låta bli att kommentera alls.

Moderera ditt kommentarsfält

Om du har ett öppet kommentarsfält till din blogg är det således upp till dig att moderera kommentarerna, rensa bort de som inte hör dit och försöka att inte ta åt dig. Självklart kan du polisanmäla grova hot och grovt förtal, men det är sällan det leder någonstans. Det är alldeles för lätt att gömma sig bakom en skärm idag och inte behöva stå för det man säger och skriver. En bra tumregel är att om du inte kan säga det öga mot öga till personen och kunna stå för dina ord, skriv dem heller inte i en kommentar eller någon annanstans på internet.

Givetvis har man alltid rätt att ifrågasätta och kritisera, men se då till att göra det på ett konstruktivt sätt med ett öppet sinne och en vilja att diskutera på ett civiliserat sätt utan ett överanvändande av nedsättande ord och ett synnerligen dåligt ordförråd.

Lycka till!

appdev