Blog

Att använda bilder i bloggen

Vad är en blogg utan bilder? Inte allt för intressant faktiskt. Det finns forskning som visar att tung text utan en endaste bild många gånger blir svårläst, ointressant och tappar läsare. En bild illustrerar texten du skriver, så i valet av bilder är det viktigt att endast ha relevanta bilder. Skriver du om tulpaner har du inte bilder på rosor.

Ta inte andras bilder

Du kan utan problem ta bilderna själv med din kamera eller mobilkamera. Har du inte möjlighet till att ta dina egna bilder kan du leta efter gratisbilder på nätet. Det finns i olika bildbanker. Att använda “Google Bilder” är inte att rekommendera eftersom många av de bilderna är skyddade. Det är inte tillåtet att ta någon annans bild och ha den som din egen. Lånar du en bild måste du ha tillstånd, och många bilder är dessutom fria att använda om du anger upphovsmannen och källan.

För att skydda dina egna bilder kan du lägga till en så kallad vattenstämpel på dem, det finns program för detta du kan ladda ner och köra bilden igenom. Det gör dessutom att dina bilder blir mindre intressanta för någon annan att olovligen använda.

Respektera upphovsrätten och undersök rättigheterna till bilden du vill använda.

appdev