Blog

Varför blogga?

Att blogga kan vara ett sätt att uttrycka sig, ett sätt att säga sin åsikt eller att skriva av sig lite. Det kan vara befriande att få dela med sig eller berätta något, eller att förmedla kunskap och erfarenheter. Det kan också ge intressant eller viktig feedback på olika sätt.

Det är väldigt många personer som på olika sätt bloggar eller finns i sociala medier. Förr var det vanligt att bloggaren skaffade en sida på en bloggplattform eller en egen hemsida med egen domänadress och la ut sin text där. Idag ser det väldigt annorlunda ut då även sociala medier kan fungera som en typ av blogg, så kallad mikroblogg, här finns Instagram, Twitter och Facebook som plattformar. Att dela sina bloggar via sociala medier för att nå ut till fler är också en självklarhet idag. Mikrobloggarna gör reklam för den “riktiga” bloggen och verkar för att skapa ökad trafik till sidan.

Vad ska bloggen handla om?

En blogg kan handla om vad som helst och endast fantasin sätter gränser. Vissa bloggar innehåller forskningsartiklar och vetenskap, andra bloggar ifrågasätter samhället, och några bloggar beskriver en helt vanlig vardag för en helt vanlig person. Det är upp till dig som bloggare att välja ditt innehåll, men försök skapa en enhetlig blogg som inte sträcker sig över precis alla ämnen som finns. Det blir lätt rörigt då och svårare att se ett sammanhang för läsaren.

Vill du blogga bör du fundera på vad du vill blogga om, varför du vill blogga och för vem du vill skriva. Vad är syftet och vad har du för mål med det hela? Vill du ha hög trafik till sidan för att generera intäkter via reklam eller vill du berätta om din vardag eller visa dina bilder du tar på hundpromenaden? Har du tiden som behövs för att blogga? Det är många saker du bör fundera över för att din blogg ska bli så bra som möjligt. En välskriven blogg är mer intressant än en blogg som brister i både språk och innehåll. Det måste finnas något som fångar läsarens intresse, om det är antal läsare du är ute efter.

Så klart kan du blogga för din egen skull, ha det som en slags offentlig dagbok som du själv kan dela med dina nära och kära eller gå tillbaka till och titta vad som hände ett visst år. Du kan även spara dina bilder i bloggen så att de finns där om din dator skulle krascha och bilderna på hårddisken skulle gå förlorade eftersom inte alla tänker på att ha en backup.

Vi kommer att gå igenom en del tips och tricks som kan vara bra att ha koll på när du börjar blogga och vad du kan råka ut för på internet. Har du koll på fällorna blir allt mycket enklare och lugnare för dig.

appdev